Zen Bu Kan Kempo

A Zen Bu Kan Kempo egy olyan harcművészet, mely a harc valamennyi fajtáját górcső alá veszi, hogy gyakorlóit minden lehetséges támadásra felkészítse. Fő célja a hatékony és reális önvédelem, de mint küzdősport, vagy mint tradíciókon nyugvó harcművészet is megállja a helyét. Akár álló harcról van szó, akár birkózásról, akár a leggyakrabban előkerülő fegyverekről, egy kempos nem jön zavarba.

A Kempo a hatékonyságot helyezi a középpontba, igyekszik lépést tartani a világgal és folyamatosan fejleszteni magát, ezáltal a közösségének tagjait is. Ez a fajta nyitottság, kevés harcművészetben található meg, és épp ez az, ami miatt valós tudást ad gyakorlójának.

“mondjatok egy jobbat és én azt fogom csinálni”
– hangoztatja gyakran Soke Dr. Harnos Imre Hanshi a ZBK Kempo alapítója.

Rövid történelem
Alapítónk Dr. Harnos Imre a harcművészettel a birkózó teremben találkozott először, majd hogy a fölös idejét és energiáját lekösse, judozni is beiratkozott. 1956-os forradalom mindent megváltoztatott, ugyanis mint forradalmár, kénytelen volt a megtorlások elől külföldre menekülni.

Először Franciaországban élt, (ott megismerkedett a karatéval) később pedig Ausztráliában telepedett le.
Itt harcművészeti ismereteit kamatoztatva profi bunyósnak állt, és ennek kapcsán utazta be a világot. Megismerkedett az akkori világ számottevő instruktoraival és stílusaival, több különböző harcművészetből ért el mester fokozatot, és több stílus képviselői adományoztak neki mester rangot, tiszteletük jeléül.

Akárhány harci iskolával is ismerkedett meg, úgy érezte valami mindegyikből hiányzik, ezért úgy döntött, hogy összeszedi az általa fontosnak vélt tudást, és azokat rendszerbe foglalva, saját stílust alapított.
Ausztrália mellett Magyarországra is járt tanítani, ahol rendszerellenesnek minőstették a tevékenységét és többször is kiutasították. Ennek ellenére, vas akarattal sikerült elérnie, hogy itthon is kinőjön a Kempo magja, ami azóta is szépen fejlődik.


A Zen Bu Kan jelentése

Az a kifejezés, hogy Zen Bu Kan Kempo szavaira bontva semennyire sem magyar – sőt nem is japán – csak japán szavakból áll, és tükör fordításban értelmetlen maga a kifejezés is. Csak „magyarul gondolkodva” és körbeírva bír jelentéssel a stílusmegjelölés.[3]

  • 禅 Zen: – tiszta (emberi) szellem
  • 武 Bu: – harc
  • 館 Kan: – hely, csarnok, templom – ugyanezzel a kiejtéssel egy másik kanji-val (貫) írva a jelentése: megvalósit
  • 拳 Ken: – ököl
  • 法 Hoo: – törvény

Az egyik jelentése: a „Harcművészi Szellem Csarnoka”, másik jelentése: „A Szellem által Megvalósított (Vezérelt) Harc”. Egymás után írva a jeleket lesz kenpo vagy kempo.

Fokozatok és övszínek


ÖvfokozatSzintÖvszín
12 kyukezdőfehér öv
11 kyukezdőcitromsárga öv
10 kyukezdőnarancssárga
9 kyukezdőzöld öv
8 kyuközéphaladókék öv
7 kyuközéphaladóbíbor öv
6 kyuközéphaladóbíbor öv barna csúccsal
5 kyuhaladóbarna öv fehér csíkkal
4 kyuhaladóbarna öv fehér csíkkal fekete csúccsal
3 kyuhaladóbarna öv
2 kyuhaladóbarna öv fekete csúccsal
1 kyuhaladóbarna öv fekete csíkkal
1 dan és afelettmesterfekete öv meghatározott számú (0-10) csíkkal
ZEN BU KAN KEMPO

Mesterek

HANSHI

Soke Dr. Harnos Imre

A Zen Bu Kan Kempo stílus malapítója

HANSHI

Lévai László

A Zen Bu Kan Kempo európai képviselője

RENSHI

Kormos László

A Zen Bu Kan Kempo főbírája, Kiss Gábor mestere

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A Kempo az a botos?

Habár a rövid és hosszú botot a kempoban is használjuk, a kérdező rendszerint a Kendó nevű bambuszkardvívással keveri.


A kempo nem nagyon durva?

A kempo-ban mindenkinek a saját szintjén kell teljesíteni. Fokozatosan jutunk egyre magasabb szintre, ezért mindig csak a következő lépésre kell koncentrálnunk. Talán egy kezdőnek durvának tűnhet egy magasabb szint, de ez nem jelenti, hogy vele szemben is ugyanazok lennének az elvárások. Vizsgákon és versenyeken is több kategória van, aminek pont az a célja hogy a tanulók lépésről lépésre tudjanak haladni.


Melyik a legjobb harcművészet?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés olyanoknál, akik még nem mélyedtek el jobban egyikben sem. A japán mondás szerint sok út visz fel a harcművészet hegyére. A legjobb az amit te csinálsz, amiben kiteljesedsz és amiben jól érzed magad, nekünk pedig ez a Kempo. A legtöbb stílushoz képest biztos hogy a Kempo nagyobb eszköztárat biztosít a győzelemhez, mert nem szabályrendszerekben gondolkozik, hanem a harc természetét veszi alapul.