A Zen Bu Kan KEMPO-RÓL

A Zen Bu Kan Kempo egy olyan harcművészet, mely a harc valamennyi fajtáját górcső alá veszi, hogy gyakorlóit minden lehetséges támadásra felkészítse. Fő célja a hatékony és reális önvédelem, de akár mint küzdősport, vagy mint tradíciókon nyugvó harcművészet is megállja a helyét. Akár álló harcról van szó, akár birkózásról, akár a leggyakrabban előkerülő fegyverekről, egy kempós nem jön zavarba.

A Kempo a hatékonyságot helyezi a középpontba, igyekszik lépést tartani a világgal és folyamatosan fejleszteni magát ezáltal a közösségének tagjait is. Ez a fajta nyitottság, kevés harcművészetben érhető tetten, és épp ez az ami miatt valós tudást ad gyakorlójának.

“mondjatok egy jobbat és én azt fogom csinálni”

– hangoztatja gyakran Soke Dr. Harnos Imre Hanshi a ZBK Kempo alapítója.

Rövid történelem

Alapítónk a harcművészettel a birkózó teremben találkozott először, majd hogy a fölös idejét és energiáját lekösse, judozni is beiratkozott. 1956-os forradalom mindent megváltoztatott, ugyanis mint forradalmár, kénytelen volt a megtorlások elől külföldre menekülni. Először Franciaországban élt, (ott megismerkedett a karatéval) később pedig ausztráliában telepedett le.

Itt harcművészeti ismereteit kamatoztatva profi bunyósnak állt, és ennek kapcsán beutazta a világot. Megismerkedett az akkori világ számottevő instruktoraival és stílusaival, több különböző harcművészetből ért el mester fokozatot, és sok stílus fogadta be őt mesterének tisztelete jeléül.

Akárhány harci iskolával is ismerkedett meg, úgy érezte valami mindegyikből hiányzik, ezért úgy döntött, hogy összeszedi az általa fontosnak vélt tudást, azaz saját stílust alapít. Ausztrália mellett Magyarországra is hazajárt tanítani, ahol rendszerellenesnek minőstették a tevékenységét és többször is kiutasították. Ennek ellenére, vas akarattal sikerült elérnie, hogy itthon is kinőjön a Kempo magja, ami azóta is szépen fejlődik.

Részletesebben